Martin Paludan: Vi vågner i Sibirien

Forlaget Brændpunkt, 2017

Vi starter med et par sorte trusser og ender med en personlig og verdensomspændende apokalypse. Og jeg er begejstret.

Vi vågner i Sibirien er en af den slags fortællinger, du ikke kan slippe. Den kalder på dig fra bordet, mens du laver mad, råber, mens du putter børn og driver dig videre for hvert punktum, som om du har travlt. Måske handler det om at nå det, inden det sidste liv forsvinder under sneen, der driver fra hver en side?

Romanen omhandler et jeg, et du, en fremmed kvinde, en gammel værtinde og en verden i forfald. Jeget er blevet forladt af sit livs kærlighed, som drømte om at ændre og redde verden, mens jeget allerhelst ville giftes, have børn og bo i ro og fred. Verden falder sammen om ørerne på ham, kæresten er ude på de forreste barrikader og slås for sin sag, og han går derhjemme og forsøger at holde sammen både på sig selv og den verden, han troede, han skulle leve i. Apokalypsen synes ham vidunderligt uvedkommende.

Sproget er et kærligt og kunstfærdigt kildevæld af glæde for en litteraturelsker som mig. Jeg tørster allerede efter mere fra Martin Paludan.

Køb og læs den i dag! 

20180119_130039

 

Udgivet i Anmeldelser/Reviews, Bøger, litteratur | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Konkurrence!

💥KONKURRENCE💥

VIND EN REDAKTØR!

Da så mange har været glade for mit januarudsalg med 5 siders redigering for 349,- kr., udlodder jeg nu 5 siders redaktørhjælp ganske gratis til en heldig vinder.

Alt, du skal gøre, er at følge min Facebookside, og du må også gerne like og dele opslaget.

Den heldige vinder bliver opslået her og får også direkte besked.

Held og lykke!

www.facebook.com/louiseandersensskrivforlivet

Udgivet i Konkurrence, litteratur, Om at redigere, Skriv for livet | Tagget , | Skriv en kommentar

7 gode råd om at skrive karakterer

Jeg får tit spørgsmål om karakterer: hvordan gør du dem levende, hvordan får de dybde, hvordan beskriver du dem, uden at det virker, ja, netop beskrivende. Hvordan viser du deres personlighed og karaktertræk, uden at det bliver en beskrivelser, som er så tæt, at den potentielle læser sætter bogen fra sig på hylden og går videre til den næste i butikken? 

Jeg har skrevet om det før, men for overskuelighedens skyld kommer her syv gode råd om at skrive karakterer. Det skal være til at huske og forholde sig til:

1) Undgå for alt i verden stereotyper! Sky dem som pesten. Der er intet mere irriterende i en historie end en stereotyp person uden originalitet eller sjæl. Ingen virkelige mennesker er stereotype. Der er altid mere til en personlighed.

2) Byg en troværdig person med både plusser og minusser. Der er ikke personer, der er hundrede procent gode, kloge eller onde. Alle indeholder noget af det hele.

3) Undgå Mary Sues. Du kender dem fra tidens populære YA-fantasy. Det er den klodsede/naive/underskønne (men ved det ikke)/uanende prinsesse/arving/barn af havgus, etc., der helt uskyldigt ender med at have samtlige mandlige karakterer ulykkeligt forelsket i sig og løser hele historiens problemstilling, mens hun tackler et begyndende forhold med den dreng/mand, som alle kvinder i historien var forelsket i. Og hun har intet gjort selv. I kender hende godt, ikke?

4) Lad beskrivelserne ske hen af vejen og lad dem ske gennem andre karakterer øjne. Jeg har til min store skræk siddet med manuskripter, hvor karakteren blev introduceret således: Gorm kom ud i gården. Han var cirka 1,85, havde grå øjne og kort, mørkt hår. Han var vel omkring de fyrre.

Oh ak, oh ve. Med sådan en beskrivelse er du næsten garanteret, at dine læsere aldrig kommer igen. Det river en ud af historien øjeblikkeligt, og der er intet levende over det. Det passer i en arrestordre, men ikke i en historie.

5) Lad dine karakterer gro med historien. Vi behøver ikke at vide alt lige med det samme. De kan også ændre sig over tid, eller der kan komme noget frem, som vi ikke havde regnet med. Men sørg nu for, at det er troværdigt.

6) Skab karakterer som har mål i livet. Det at give dem noget, de stræber mod, gør dem levende. Vi mennesker har altid noget, vi arbejder hen mod, om det så er aftensmaden eller fredag ved lukketid. Men vi har altid et mål.

7) Sørg for, at de er ægte, når de taler. Det er kun i de store, episke eventyr, at karaktererne har sidelange monologer. I virkeligheden taler vi sjældent mere end en sætning af gangen, måske to, medmindre vi fortæller en historie. 

Husk, du altid er velkommen til at skrive til mig på mail eller i en kommentar, hvis du har spørgsmål. 

Udgivet i Bøger, Literature, litteratur, Om at skrive, Skriv for livet, Skriveguide, Skriveråd, skriveteknik | Tagget , , | Skriv en kommentar

Susan Sontag om litteraturens visdom

Jeg stødte på nedenstående artikel igen i dag. Læs den! Det er fantastisk stof.

 

The Conscience of Words: Susan Sontag on the Wisdom of Literature, the Danger of Opinions, and the Writer’s Task

Udgivet i Beauty, Bøger, concepts, Inspiration, Literature, litteratur, thoughts | Tagget , , | Skriv en kommentar

Godnathistorier og forudanelser

C. S. Lewis forudså ledere som Trump, tænker jeg, mens jeg læser Narnia for poderne. Hvor jeg dog elsker det eventyr.

Jeg husker, som var det i går, når mor sad på gulvet ved siden af sengen med ryggen op af væggen og løste for mig og min lillesøster. “Bare et kapitel mere,” tiggede vi hver eneste aften, og det samme hører jeg hver aften fra mine børn nu.

Sådan kender man stor litteratur, de store historier, dem der er evigtgyldige. Og hver gang jeg støder på giganterne som Tolkien og Lewis, tænker jeg, at de forstod menneskeheden og verden på en måde, som moderne politikere kunne lære en del af.

#Narnia #cslewis #trump #storlitteratur #godnathistorier

Udgivet i Bøger, family, Inspiration, Literature, litteratur, memories, politics, thoughts | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Nulpunkt: Stina Hyllested Mikkelsen

Forlaget Brændpunkt, 2017

Stroboskoplysene banker i nerveender, drinksene ryger lidt for hurtigt ind i systemet, de varme, dansende kroppe blender ind og ud af synsvinklen, hamrer ind i min ryg, så min skulder, så min mave … Fortovet er befrielse, er fremskridt, betonen mod mine fodsåler, hjem, hen til dig, væk fra dig den anden …

Stina Hyllested Mikkelsens Nulpunkt bringer mig brat tilbage til en ikke så fjern fortid med klistrede diskoteksgulve, sene nætter, afsavn, lidenskab og tanker, der kom hurtigere end ønsket og sjældent var til at drive væk.

“Tag mit væsen, min sjæl og løb så hjemmefra

Væk

Og stik mig noget mening i min meningsløse verden”

(Fra Misforstået)

Det her er genkendelse for de fleste af os, en ungdom, fanden-i-voldskheden blandet grundigt med vodka og en faretruende meningsløshed lige under storetæerne.

Det er råt, kantet og ind imellem så forbandet smukt, at det er lige før, jeg har lyst til at starte forfra og lede efter den ægte kærlighed engang til. Og er det ikke netop det her, som digte skal gøre? Starte en tanke- og følelsesrus, der griber fat i minder, ønsker og længsler. Engang til og forfra om igen.

Og de er der, som fugle i hækken, de fantastiske sætninger:“Hun spreder sig som gløderne på jorden efter sidste hvæs.” (Forbudte løsninger)

Der er vrede, opråb, afmagt, anger, fortrydelse, mere vrede og skønne glimt af kærlighed. Det er hastigt nedkradsede sætninger, flugtløb ad nattegader, kys, sex, sved og tårer.

Opremsningerne smitter, selv anmeldelsen bliver til tågeslør, meningsløshed, aggression mod det overfladiske, det tomme, det fordømmende, fordomme mod fordomme.

Læs digtene, hvis du tør. De kryber under huden på dig.

Køb Nulpunkt her

 

Udgivet i Anmeldelser/Reviews, Bøger, Literature, litteratur | Tagget , , | Skriv en kommentar

Januarudsalg på redaktørhjælp

Skriveblokering? Tvivl? Vil du bare gerne i mål?
Jeg slutter mig til trenden med et januarudsalg.

Går du og overvejer at få en professionel redaktør til at kigge på dit manuskript? Så se med.
Her i januar tilbyder jeg at vurdere og redigere en mindre del af dit manuskript, så du kan se, hvad jeg kan gøre for dig.
5 sider for kun 349,- kr.

Det får du:
Gennemgribende redigering med konkrete kommentarer og ændringsforslag og gode råd til din videre skrivning.
Du bestemmer selv om det er de fem første eller fem sidste sider, bare de er sammenhængende, så jeg kan få en fornemmelse af historien.

Skriv til mig på: louise@skrivforlivet.dk

Udgivet i Bøger, Inspiration, litteratur, Om at redigere, Om at skrive, Publishing, Skriv for livet | Tagget , | Skriv en kommentar

Kaori Ekuni: Blink blink

Bazar Forlag, 2006

Det er sidste dag i juleferien, jeg har lavet popcorn til ungerne, og nu skal vi se film og hygge. Jeg snyder lidt med telefonen, for i går aftes inden jeg faldt i søvn, blev jeg færdig med Kaori Ekunis fantastiske roman: Blink blink.

Det var en utrolig læseoplevelse, som jeg fik tilsendt i årets #julebogbytteri på Instagram, og jeg skylder @hyldefie en stor tak for at sende mig denne skønne bog.

Det er en kærlighedshistorie; en anderledes, stærk, velskrevet og imponerende gribende historie.

Det handler om Shoko og Mutsuki, om Kon, den lilla mand og et moderne Japan, som er delt i generationernes kamp for på den ene side at holde på de gamle traditioner og på den anden side at leve frit og efter eget ønske som i tidens moderne verden.

Det er den slags fortælling, som får dig til at føle, at du har fået nye venner, personerne er under huden på dig, du begynder at læse langsommere, meget langsommere, for at den ikke skal slutte. Jeg sidder på altanen med Shoko og drikker drinks og ser himlen blive blommefarvet, før stjernerne en for en titter frem. Det er kærlighed. Det er stærk litteratur.

Blink, blink er ganske uhyggeligt velskrevet, og Kaori Ekunis bagkatalog er prompte røget på min ønskeliste.

Jeg vil ikke afsløre mere om indholdet, men blot indprente overfor alle litteraturelskere at denne bog skal læses.

Køb den her

Udgivet i Anmeldelser/Reviews, Bøger, Literature, litteratur | Tagget , , , | 1 kommentar

Allan Lillelund: Dage uden dagbog

Forlaget Snepryd, 2017

Allan Lillelund har i sin novellesamling Dage uden dagbog formået at gengive en række øjeblikke i forskellige menneskers liv som fremviser mennesket, når livet når ud i de yderste poler. Novellerne er snit i tiden, stykker af liv, tanker og følelser, og det er ikke de polerede og pæne af slagsen. Det er mennesket, når det er værst, eller måske nærmere sagt mennesket, når det gør mest ondt. Og det gør også ondt at være læser, når Allan Lillelund på denne vis skærer ind til benet og viser mørket frem.

Sproget i novellerne er energisk og frembærende og bærer præg af at være gennemarbejdet og fremelsket med sans for kunsten.

Dage uden dagbog er råt for usødet, men uden at virke fremprovokeret eller overdrevet. Det er også derfor, det virker. Følelserne virker. Og jeg anbefaler den hermed til alle, der elsker at fortællingerne kan rykke noget emotionelt.

Udgivet i Anmeldelser/Reviews, Bøger, litteratur, Reviews | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Jonathan Tropper: 7 satans lange dage

Forlaget Modtryk, 2015

Ved hjælp af mit elskede Mofibo har jeg henover busture, rengøringsrunder, hundeluftning og løbeture læst “7 satans lange dage” af Jonathan Tropper. I min nuværende læsestak er det en ret anderledes bog, der tiltrods for, at den indeholder en del tragedier, er skrevet komisk og får dig til at grine højt flere gange. Sproget er let og løftende, karaktererne er dybe og velbeskrevne, og til trods for en let træg start kommer der snart godt gang i fortællingen.

Hovedpersonen, Judd, får besked om sin fars død på et uheldigt tidspunkt i sit liv, hvor han kæmper med en masse andet. Han føler sig fremmedgjort i forhold til sin familie, og da det bliver klart, at hans far har bedt familien sidde shiva i syv dage ved hans død, bliver det hele endnu værre. Hvordan skal han kunne holde sin familie ud i en hel uge?

Konflikterne og kontrasterne er massive, og de syv dage i moderens hus bliver et sammensurium af sex, vold, gamle konflikter, skænderier og kampe, der nok skulle være taget for mange år siden. De forskellige personers historier foldes ud og flettes sammen på magisk vis. Humoren er tilstede hele vejen igennem, men den fordriver ikke helt alvoren i konflikterne, og det er en flot tosomhed af alvor og grin, der bærer historien oppe.

Uden at lave spoilers og afsløre andet om handlingen vil jeg blot anbefale denne bog til alle, der elsker en god fortælling med både grin og gråd.

Køb den her: Jonathan Tropper: 7 satans lange dage

 

 

 

Udgivet i Anmeldelser/Reviews, Bøger, Literature, litteratur | Tagget , , , , | Kommentarer lukket til Jonathan Tropper: 7 satans lange dage