Seneste indlæg

Arkiver

Nyhedsbrev

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

For pokker, hvor er det godt! Hver sætning synger, karakterne er knivskarpe, levende og lige her. Historierne er som hvisket til dig gennem mørke og uro en sen nattetime; levende og uforglemmelige, så ægte, at de bliver en del af dig. Du taber vejret, knuger hænderne sammen, prøver at finde de rigtige ord at sende tilbage. Det er virkeligt, lige her. Det er ufattelig stor litteratur.

Bogen er sponsoreret af forlaget
Jensen & Dalgaard, 2019

 

Modtager af The Guardian First Book Award, EUs Litteraturpris, The Irish Book Awards, nomineret til IMPAC Dublin Literary Award, The Costa Book Award og to gange nomineret til Man Booker-prisen…

…og jeg har ikke hørt om ham, før dette pragteksemplar af en roman fra Jensen & Dalgaard lander i min postkasse. Det bliver der lavet om på nu.

Fra et smult og stille hav er Donal Ryans femte udgivelse, hvoraf tre er oversat til dansk. Nu ved jeg af gode grunde ikke, hvor gode de tidligere udgivelser er, men jeg kan ikke forestille mig, at det er muligt for denne mand at skrive dårligt.

For pokker, hvor er det godt! Hver sætning synger, karaktererne er knivskarpe, levende og lige her. Historierne er som hvisket til dig gennem mørke og uro en sen nattetime; levende og uforglemmelige, så ægte, at de bliver en del af dig. Du taber vejret, knuger hænderne sammen, prøver at finde de rigtige ord at sende tilbage. Det er virkeligt, lige her. Det er ufattelig stor litteratur.

Fra et smult og stille hav er flere forskellige personers historie flettet sammen på smuk og sindrig vis. De omhandler sorg, anger, ulykke og skyld, manglende omsorg for hinanden og så på underlig vis det stik modsatte. Der er ingen oprejsning, ingen strålende lykke for enden af historiernes regnbue, men alligevel er det som om, der sker noget, en lille ændring, et strejf af sol, der får os, læserne, til at føle, at der måske alligevel er håb for disse mennesker, måske endda for mennesker generelt.

Farouk er den første, vi møder. Han fortæller sin lille datter om træer, der taler til hinanden, hjælper hinanden, forbundne, tålmodige og med viden om den eneste regel, der betyder noget: Vær god mod hinanden. Og det er den essens, der stille løber gennem hele bogen. som rødderne forgrener sig gennem muld, tid og rum.

Det er så dygtigt skrevet, så utroligt indlevet. Det flår i hjertet, du kan hverken læse videre eller lade være, og disse historier vil aldrig igen forlade dig. Så læs dem!

Køb den her. Og vær god mod andre.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Mathilde Walter Clark: Lone Star

man feb 4 , 2019
Sproget er fint, syngende og til tider smukt poetisk. Den sniger sig ind i dit hjerte og finder et lille sted der, hvor den aldrig bliver helt glemt. Skønne menneskeportrætter, levende fortællinger, et smukt sprog og en forfatter, der formår at fortælle sin egen historie uden at være sentimental eller selvforherligende. Det er bare godt.
%d bloggers like this: