Seneste indlæg

Arkiver

Nyhedsbrev

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Både historien, persongalleriet og sproget er gribende, krydret og farverigt. Der er latter og gråd,  dybe tanker og en grundlæggende menneskelig filosofisk overvejelse, der gør bogen både vigtig og velskrevet. Den er så absolut læseværdig og lidt til!

Bogen er sponsoreret af forlaget
Jensen & Dalgaard, 2018

Kan du forestille dig, at man i fremtiden har teknologi, der gør, at man kan sidde og betragte fortiden udspille sig sekund for sekund? Man kan se forbrydelser, krigshandlinger, episke øjeblikke, endda sin egen undfangelse. Pludselig er intet en hemmelighed eller et mysterie; det er kun et spørgsmål om at kende tid og sted, derefter kan optagelsen fremskaffes og, som det hedder i romanen, visioneres. Når grænserne rykkes for den teknologiske kunnen, hvad så med grænserne for det etiske?

Den lille død i Beirut handler om Christian, som ved hjælp af visionering undersøger sin fortid, mødet mellem sine forældre, som begge er døde, og ikke mindst hvad der forårsagede farens død. Som det skrives er han blot en ung mand, der leder efter sin far. I bund og grund.

Denne gennemtrawling af fortiden leder ham gennem Beiruts brogede gader og folk, historie, tragedier og familiesaga. Den handler om, hvordan fortiden og ikke mindst opfattelsen af denne former et menneske.

I nutiden befinder han sig på et institut, hvor han via to skærme oplever sin fars liv fra bedsteforældrenes ægteskab til farens endeligt. I baggrunden udfolder hans eget liv sig, som var det i virkeligheden lettere irrelevant.

Den lille død, la petite mort, refererer til klimaks, orgasmen, som opnås mellem to mennesker, der smelter sammen både fysisk og psykisk, en momental enhed, der dog igen må splittes. Alle møder er midlertidige, alt må dø. Det er også hovedtemaet, det, der igen og igen fremvises i historien og romanens nutid; det flygtige, det, der kunne have været, det, der atter forgår.

Svaret på Christians livslange spørgsmål, det livslange smertefulde hvorfor, afsløres til slut, og det efterlader læseren åndeløs, revet løs fra historien efter lang tids sammensmeltning. Og det gør ondt.

Romanen er Jensen & Dalgaards første oversættelse fra libanesisk, mrn forhåbentligt ikke den sidste, for dennd roman er et sandt fund! Både historien, persongalleriet og sproget er gribende, krydret og farverigt. Der er latter og gråd, dybe tanker og en grundlæggende menneskelig filosofisk overvejelse, der gør bogen både vigtig og velskrevet. Den er så absolut læseværdig og lidt til!

Køb den her!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Nadia Murad: Den sidste pige

søn okt 21 , 2018
Den sidste pige er Nadia Murads personlige historie om netop dette fænomen; om hvordan en gruppe af mennesker får overbevist sig selv om, at en anden gruppe af mennesker er uværdige ikke-mennesker, som kan købes, sælges, misbruges og dræbes uden konsekvens. Og det er brutal læsning, endnu mere brutalt, når man ved, at det ikke er en enestående historie, men blot en ud af tusinder, millioner, af samme slags.
%d bloggers like this: