Seneste indlæg

Arkiver

Nyhedsbrev

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Murakamis univers er ekstremt betagende, opslugende, medrivende og så spækket med sanseindtryk, at du træder ind i en ny verden, når du læser hans bøger – og så kan du ikke trække litteraturen længere op i himmelhøjde. Det er det, den skal gøre. Skabe en ny verden for historien og læseren som én, et alternativ, læseren kan træde ind i, være i, sanse i. Skabe nyt og skabe rum.

Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlaget Klim, 2018
Oversat af Mette Holm

Jeg har en lille drøm om (også) at blive oversætter af god litteratur, begejstrende litteratur, den slags litteratur som læsere hungrer efter, venter på med længsel, står i kø for. Som Mette Holm. Det må være et fantastisk spændende arbejde. Og ikke mindst et berigende og dybt tilfredsstillende arbejde.

Filmen “Dreaming Murakami” tager en helt ny betydning på sig, når du sluger 300 sider af en roman før sengetid og derefter drømmer de mest besynderlige, tunge, magisk realistiske drømme, som kun Murakami kan inspirere. Jeg er søvnig, men glad. Og jeg er blevet færdig med Mordet på kommandanten, bog 1. Det er den første af to, og derfor sidder jeg nu som læser tilbage og må vente på, hvad der nu skal ske. Skynd dig nu, Mette.

Jeg er vanvittigt glad for Murakami. Jeg opdagede ham via Kafka på stranden, men der gik ikke længe, før jeg havde slugt hele bagkataloget. Sådan bliver jeg, når jeg bliver vild med en forfatter. Som en ild, der fortærer alt.

Murakamis univers er ekstremt betagende, opslugende, medrivende og så spækket med sanseindtryk, at du træder ind i en ny verden, når du læser hans bøger – og så kan du ikke trække litteraturen længere op i himmelhøjde. Det er det, den skal gøre. Skabe en ny verden for historien og læseren som én, et alternativ, læseren kan træde ind i, være i, sanse i. Skabe nyt og skabe rum.

Mordet på kommandanten er alt, hvad den skal være, når det kommer til Murakami. Den har det hele. Murakami modtager stille smilende sine sædvanlige litterære Michelin-stjerner.

Alt det sagt, stjerner uddelt, sider spændt vendt og fordøjet, så er det ikke Murakamis bedste. Vi er stadig i stjernerne, hvor han hører til, men set i forhold til hans tidligere udgivelser, så mangler der noget. Jeg kan ikke lade være med at sammenligne med historiens hovedperson, der forsøger at male et portræt, som bliver ved med at mangle noget, som han ikke kan finde ud af, hvad er. Et magisk et-eller-andet, noget liv, noget sjæl. Et eller andet, der gør, at den ikke er helt lige så god som den forrige. Men sådan er det jo, når der er mange værker fra samme hånd.

Håndværket, det er der, det afsindige flotte sprog, beskrivelserne, stemningen, mysteriet, den magiske virkelighed, katten, whiskyen, maden og musikken, og det der, Murakami kan, hvor du glemmer alt omkring dig.

Det er umiskendeligt min elskede Murakami. Og den skal læses.

Køb den her.

20180528_123442.jpg

 

One thought on “Haruki Murakami: Mordet på kommandanten (Bog 1)

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Kristian Himmelstrup: Små skred

ons maj 30 , 2018
Kristian Himmelstrups noveller er knivskarpe, levende og fyldt med Kinder überraschungs af den voksne slags. Det er ikke blid og sukret mælkechokolade, men hardcore litteratur af den slags, som du bliver både klogere og mere voksen af.
%d bloggers like this: