Seneste indlæg

Arkiver

Nyhedsbrev

Indtast din e-mail adresse for at blive tilmeldt og modtage påmindelser om nye indlæg.

Bogen er sponsoreret af forlaget

Forlaget Brændpunkt, 2018

Rav er Bjørn Isaks debutroman, men det kan du som læser ikke fornemme i hverken stil eller sprog.

Samlingen består af 14 noveller, som alle som en er kunstfærdigt udført, stilsikre og formfuldendte. De er gribende, rørende, urovækkende og endda grumme, men uhyggeligt læseværdige og dygtigt skrevet.

Indholdet er ligeså godt som sproget. Trods novellernes korte form er karaktererne dybe og veludviklede. Du ved, hvem du har med at gøre, og deres følelser er mærkbare.

Jeg elsker, når jeg støder på debutanter, som er så dygtige. Det har så højt et niveau, og det kan kun blive endnu bedre. Bjørn Isak har sat sit første aftryk, og det bliver ikke det sidste, vi hører til ham.

Novellerne rører noget i dig, og de forandrer noget. Du føler, de er vedkommende, og at de vil dig noget. Der er noget bag dem og noget mellem linjerne. Men det bliver ikke serveret på et sølvfad; her må læseren gerne tænke selv. Karaktererne er for så vidt uforudsigelige, hvilket er noget af et kunstgreb for en debutant. Du ved ikke, hvad der sker i næste afsnit, og når det sker, så bliver du revet med.

Jeg lægger øret mod de andre døre, en for en, og lytter efter aktivitet på den anden side. Der er ingen andre end mig på vandrerhjemmet. Stilheden og visheden om, at de andre værelser står tomme, får hver eneste muskel i min krop til at trække sig sammen. Jeg går tilbage på værelset og ruller mig sammen i dobbeltsengen, jeg ser ud af vinduet på baggården med gabende skraldespande og tagrender, som fortsætter ned i sorte huller i jorden. Det øsregner, ristene gurgler og bobler over, og regnen løber ned af ruden. Jeg tager spejlet ned fra væggen og vender det om. Jeg slukker lampen i loftet, og i samme sekund hamrer en mand næven mod døren og råber:Er der nogen? Og jeg råber ja, jeg er herinde. Er der nogen? råber han igen og slår og slår mod døren, og jeg råber ja! Jeg er her!.

Nogle gange kan noveller om menneskers almindelige liv blive en gang gråmeleret og intetsigende sjask, men her er en forfatter, som forstår at puste liv i ganske almindelige hverdagsbilleder. Her er mennesker, du og jeg, naboen, ham nede ved købmanden, blevet dissekeret og leveret i skriftform af en ganske eminent forfatter. Jeg venter med glæde på den svære toer.

Og til dig derude, der ikke gider det der med noveller. Gør dig selv den tjeneste at læse Bjørn Isak.

Køb den her

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Michael Pedersen: Næsvisheder Frabedes

tirs feb 20 , 2018
Men hold op, hvor var den god. Som læser blev jeg revet med ind i historien fra de første linjer, og jeg faldt ikke ud igen før sidste side. Historien er velfortalt, karaktererne levende og sproget godt. Du er lynhurtigt inde under huden på fortælleren og hans far, og der går ikke lang tid før du føler, at du kender dem. Og så ved du, at du har at gøre med god litteratur.
%d bloggers like this: